Savaitės temos

Maistas

2014-08-11

Kai karšta, nelabai norisi net galvoti apie maistą. Bet mes surizikuosime pasiūlyti šią savaitę paskaityti, kodėl portugalė lietuvių virtuvėje norėtų daugiau spalvų ir kodėl nustebo pamačiusi kečupą ant picos, kaip užsienyje išsivirti varškėčių be tikros varškės, kokie karai vyksta dėl maisto ir kas bendro tarp maisto bei pornografijos.

Mano pirma pažintis su britišku maistu buvo gana šokiruojanti. „Dešrelės pusryčiams? – bambėjau gerą savaitę. – Kaip galima pasitikėti žmonėmis, kurie pusryčiams valgo dešreles?“ Paskui apsipratau: gal todėl, kad prie tokių pusryčių priklauso ir stambiai tarkuotų bulvių paplotėliai (angl. hash browns). O bulves ir jų valgymą aš suprantu ir pateisinu.

Kartais dėl maisto kyla tikros kovos. Gastronacionalizmas, kai tauta išreiškia savo išskirtinumą per tam tikrus maisto produktus, neretai verčia kaimynines šalis pliektis tarpusavyje. Europos Sąjungoje net turime arbitrą tokiems ginčams. Europos Komisija gali pripažinti kažkurį maisto produktą tam tikro regiono kulinariniu paveldu. Šiuo požiūriu įdomus Kaukazas – kiekviena šalis puoselėja gilias kulinarines tradicijas, tačiau regione, kur vis dar rusena konfliktai ir neužmirštos nuoskaudos, patiekalai neretai tampa politiniu įrankiu.

Lietuvon laikinai gyventi atvykę užsieniečiai turi prisitaikyti ne tik prie skirtingos kultūros ir mentaliteto, bet ir prie skirtingų valgymo įpročių. Mūsų šalyje studijavę ar dirbę svetimšaliai lietuvišką maistą apibūdina kaip riebų, ne itin sveiką, bet pakankamai priimtiną įvairiems skoniams.

Šen bei ten važinėdama po pasaulį supratau, jog svaičioti apie lietuvišką juodą duoną nepadoru. Taip, ji gardi ir kitur tokios nerasi, bet gali rasti kitokios - savaip ypatingos. Italai kepa ciabatta, o indai - čapati, prancūzai rytais į kepyklėles skuba ilgųjų baguette, švedai traškina knäckebröd, armėnai plėšo lavašą, afganistanieniečiai valgo tik iš miltų ir vandens iškeptą naan (persiškai tai reiškia tiesiog duona), o graikai mėsą ir daržoves krauna į pitą.

Jaunuoli, nestabdyk!

Užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį !!!