Žymė: virtuvė

Mano pirma pažintis su britišku maistu buvo gana šokiruojanti. „Dešrelės pusryčiams? – bambėjau gerą savaitę. – Kaip galima pasitikėti žmonėmis, kurie pusryčiams valgo dešreles?“ Paskui apsipratau: gal todėl, kad prie tokių pusryčių priklauso ir stambiai tarkuotų bulvių paplotėliai (angl. hash browns). O bulves ir jų valgymą aš suprantu ir pateisinu.

Tema: Maistas

Kartais dėl maisto kyla tikros kovos. Gastronacionalizmas, kai tauta išreiškia savo išskirtinumą per tam tikrus maisto produktus, neretai verčia kaimynines šalis pliektis tarpusavyje. Europos Sąjungoje net turime arbitrą tokiems ginčams. Europos Komisija gali pripažinti kažkurį maisto produktą tam tikro regiono kulinariniu paveldu. Šiuo požiūriu įdomus Kaukazas – kiekviena šalis puoselėja gilias kulinarines tradicijas, tačiau regione, kur vis dar rusena konfliktai ir neužmirštos nuoskaudos, patiekalai neretai tampa politiniu įrankiu.

Tema: Maistas

Šen bei ten važinėdama po pasaulį supratau, jog svaičioti apie lietuvišką juodą duoną nepadoru. Taip, ji gardi ir kitur tokios nerasi, bet gali rasti kitokios - savaip ypatingos. Italai kepa ciabatta, o indai - čapati, prancūzai rytais į kepyklėles skuba ilgųjų baguette, švedai traškina knäckebröd, armėnai plėšo lavašą, afganistanieniečiai valgo tik iš miltų ir vandens iškeptą naan (persiškai tai reiškia tiesiog duona), o graikai mėsą ir daržoves krauna į pitą.

Tema: Maistas

Jaunuoli, nestabdyk!

Užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį !!!